Vierailulla Guggenheimissa!

Pääsin Bilbaossa tutustumaan maailmankuuluun modernin taiteen Guggenheim-museoon, joka on kuuma peruna ollut myös Suomessa. Itse en henkilökohtaisesti kannata kyseisen museon rahoittamista tänne tässä erittäin vaikeassa taloustilanteessa, vaikka Bilbaossa museo maksoikin itsensä takaisin 3 vuodessa. Vaikka viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana museo toi Baskimaahan yli miljardi dollaria, enemmän kuin kymmenen kertaa museon rakennuskustannukset, sekä yli 190 miljoonaa dollaria paikallisina verotuottoina, ei muissa  kaupungeissa valitettavasti ole käynyt yhtä onnekkaasti. Mutta itse museoon: Se on upea ja vaikuttava rakennus Bilbaon keskustassa Nerviónjoen rannalla.

Solomon R. Guggenheimin säätiön ylläpitämä Guggenheim avattiin Bilbaoon vuonna 1997.
Jeff Koonsin Tulppaanit terassilla on eräs museon ulkopuolella sijaitsevista vetonauloista.
Toinen katseenvangitsija museon edustalla on jättimäinen hämähäkkiteos ”Maman”, jonka suunnitteli taiteilija Louise Bourgeois. 

Museorakennuksen on suunnitellut kanadalais-yhdysvaltalainen arkkitehti Frank Gehry. 
Yksi rakennuksen sivuista on joen suuntainen, toinen lähes nojaa La Salve -siltaan. Museon ulkomuoto on erikoinen: sen seinät on päällystetty puolen millimetrin paksuisilla titaanilevyillä ja muodot ovat joustavia sekä kaarevia.

 Museo on suunniteltu kokonaan tietokoneella, sillä lujuuslaskelmia ei olisi voitu tehdä perinteisillä menetelmillä.

Museo kiinnitti heti avautuessaan suurta kansainvälistä huomiota. Nykyään se on yksi Bilbaon tärkeimmistä nähtävyyksistä. Museon taidekokoelma koostuu Guggenheim-säätiön teoksista, jotka tarjoavat laajan katsauksen 1900-luvun kuvataiteeseen. Nyt vetonaulana oli myös Andy Warholin näyttely, joka kuitenkin tuotti hienoisen pettymyksen. Kyseinen näyttely käsitti yhden huoneen ja vain yhden teoksen, jota olikin sitten varioitu kymmenissä eri väriskaaloissa. Olisin odottanut poptaiteilijalta hieman laajempaa retrospektiiviä, tms.

Iloinen matkaseurueemme Andy Warholin näyttelyssä. Muuta ei saanutkaan kuvata museon sisätiloissa kuin aulaa ja tuota näyttelyä.

Arvostan suuresti kommenttiasi!