Pieni reittiopas Aurinkorannikolle!

Tomaateista, valkosipulista, kurkusta, ja oliiviöljystä tehty gazpacho-keitto.

Automatkalla Andaluciassa voi maistella aurinkorannikon historiaa. Tässä pieni reittiopas, jonka voi toteuttaa autolla Málagasta itään ja länteen. Valitsin paikat sen mukaan, ettei tule liian pitkiä ajoja. Olen armoton herkkusuu ja Andalucia on kulinaristin paratiisi. Täällä ei aio laskea ankeita kaloreita, vaan nauttia täysillä meren antimista ja muista paikallisista herkuista. Haluan maistella sardiineja, simpukoita, katkarapuja ja ostereita…jajaja…tietenkin kansallisruokaa Paellaa!

 

1. Málaga
– Taidetta ja jalkapalloa

Venyttelen aamukankeita jäseniäni málagalaisella torilla ja tarjoilija kiikuttaa eteeni maitokahvin, café con lechen. Kyytipoikana nautin espanjalaisia aamiaisleivonnaisia churroja, eli rasvassa paistettuja munkkitankoja, joita paikalliset dippailevat mielellään myös paksuun kaakaoon. Torikahvilan seinä notkuu Picasso –jäljennöksistä, onhan 550 000 asukkaan Málaga kuulun taiteilijan synnyinkaupunki. Muita paikallisia julkkiksia ovat mm. filmitähti Antonio Banderas ja muusikko Fran Perea. Churrojen voimin kierrän roomalaisen amfiteatterin raunioiden taakse, josta polku vie kaupungin taustalla kohoavaan Gibralfaron linnoitukseen. Sieltä eteeni levittäytyy koko kaupunki laajoine satama-alueineen, puistoineen, sekä härkätaisteluareenoineen.

Plussaa: Paljon aktiviteetteja joka lähtöön.
Miinusta: Vaarallinen liikenne.

 

 2. Nerja
– Ehtymätön lähde

La Paella, por favore! Tarjoilija lätkäisee eteeni suurimman koskaan näkemäni annoksen. Lautasella on keltaista riisiä, sinisimpukkaa, katkarapuja, kasviksia ja luoja ties mitä. Tämän syömiseen tarvitaan jo rohkeutta! Paikallinen olutkin on sopivan pehmeää, mutta en millään jaksa koko valtavaa satsia. Sierra Almijara –vuorten syleilyssä lepäävän Nerjan rehevästä maasta saadaan muitakin makupaloja, kuten oliiveja, pehmeitä avocadoja ja suussa sulavia mangoja. Täydellä masulla kelpaa patikoida tippukiviluola Cueva de Nerjaan, eli Nerjan luolaan. Viisi miljoonaa vuotta vanha luola löydettiin vahingossa vuonna 1959, kun viisi koulupoikaa jahtasi lepakoita, joiden he olivat nähneet tulevan luolasta. Luolat sijaitsevat Espanjan aurinkorannikolla noin 55 kilometriä Malagasta itään. Tunnen vaeltavani Taru Sormusten Herra –elokuvan lavasteissa paitsi, että tällaista ihmettä ei saa aikaan kuin luonto itse.

Plussaa: Luonto ja erityisesti tippukiviluolat.
Miinusta: Huonolla säällä vähän tekemistä.
Sijainti: 50km Málagasta itään, Granadaan päin mennessä.

Paella saa keltaisen värinsä kalliista sahramista.
Tippukiviluolista löytyy elämän jälkiä 25 000 vuoden takaa.

3. Granada
– Tarunhohtoa ja nykypäivää

Nerjasta on vielä noin 100 kilometkin ajomatka sadunhohtoiseen Granadaan Istumme granadalaisessa puistossa ja seuraamme, kuinka nuoret arkkitehtiopiskelijat piirtelevät vihkoihinsa alueen ääriviivoja. Vanhakaupunki on henkeäsalpaavan kaunis, mutta lounaasta on vierähtänyt jo tovi, enkä tunne eläväni pelkällä hengenravinnolla. Espanjalaista illallista ei voi verrata suomalaisten kevyisiin iltapaloihin. Usein vasta iltakymmenen jälkeen syötävä illallinen sisältää monesti grillattuja liha- tai kalaruokia. Viiniä juodaan kohtuudella ja mukana on porukkaa vauvasta vaariin. Aloitan oman mättöni andalucialaisista alupaloista, eli kylmästä gazpacho-keitosta. Pääruuaksi valitsen rasvassa tirisevää uppopaistettua kalaa. Illallisen löydän itseni hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevan Alhambran linnan puutarhasta, jossa suihkulähde solisee ja historian havina
vavahduttaa aikakoneen lailla.

Plussaa: Paljon nähtävää ja koettavaa
Miinusta: Suuret turistijoukot varsinkin Alhambrassa.
Sijainti: 126 km Málagasta.

Alhambran linna. Kuva Kuvapankista.

4. Paluumatkalla Santa Fe
– Jälkiruokaa sotatantereella

Ristin muotoon rakennettua, 14 tuhannen asukkaan Santa Fetä kutsutaan espanjalaisuuden kehdoksi. Istahdan pieneen teehuoneeseen, ja saan oppitunnin paikalliselta mieheltä, joka ylpeänä kertoo, kuinka hänen esi-isänsä vapauttivat Andalucian muslimivallasta. Kylässä aika tuntuu pysähtyneen ja Silmät pyöreinä kuuntelen sotatarinoita hunajasta ja kermasta rakennetut piononos-leivokseni alas läheisen Jerezin maakunnan makealla sherryllä. Tuoreen ananaksen kirpeä jälkimaku suussani uppoudun pimenevän illan taianomaiseen tunnelmaan ja katson, kuinka tuhannet valot syttyvät kaupungin laidoille.

Plussaa:Turismi ei ole pilannut kylän tunnelmaa
Miinusta: Pieni paikka on nopeasti nähty
Sijanti 113 km Málagasta itään. (Granadaan päin mennessä)

5. Marbella
– Kuninkaallisia ja ökytaloja

Länteen päin ajaessa kannattaa pysähtyä Marbellassa, jossa Euroopan rikkaat ja kuuluisat aina Julio Iglesiaksesta prinsessa Madeleineen viettävät lomiaan. Silmäätekevien ökyvillat sijaitsevat hieman kaupungin ulkopuolella, tavallinen kansa viihtyy kaupungin keskustassa. Espanjalaiseen tapaan syömme kakkosaamiaisen Los Naranjos-, eli appelsiiniaukiolla. Las onces syödään yleensä kymmenen, yhdentoista aikaan. Join aamulla vain kahvikupposen keksin kera, joten nyt haukkaan tuhdin tonnikalaleivän. Tarjolla olisi olutta tai viiniäkin, mutta aion pian ottaa erän eräällä Espanjan ehkä parhaista tennisklubeista, joten pysyttelen vesilinjalla. Rentouttavan päivän päätteeksi kävelen pitkin kilometrien pituista rantabulevardia ja kuuntelen aaltojen loisketta sekä läheisestä moskeijasta kantautuvaa laulua.

Plussaa: Hienot hiekkarannat ja tennis- ja golfkentät.
Miinusta: Liikenneruuhkat varsinkin Marbellan keskustassa.
Sijainti: 57 km Málagasta länteen.

Puerto Banuksen satama. Kuva kuvapankista.

6. Ronda
– Rotkon reunalla

Olen istunut tunnin verran kiemurtelevalla vuoristotiellä, joten on helpotus hypätä autosta ulos ja astella Rondan pittoreskiin vanhaan kaupunkiin. ­-Mukavia kävelykatuja, hyvää viiniä, ruokaa, eikä mitään tekemistä, kuvaili kaupungissa kesiään viettänyt amerikkalainen kirjailija Ernest Hemingway. Hän suosittelikin Rondaa lähinnä rakastavaisten kuhertelupaikaksi. 120 metriä syvän El Tajo -rotkon reunalla lepäävä kaupunki on kieltämättä romanttinen, mutta myös viileän tuulinen, sillä se sijaitsee yli 700 metrin korkeudessa. Värjöttelen rotkon ylittävällä Puente Nuevo –sillalla ja minua huippaa entistä enemmän kuullessani, että sen edeltäjä romahti kuudessa vuodessa vieden 50 ihmisen hengen. Sata metriä jalkojeni alla virtaa henkeäsalpaavan kaunis Guadalquivir-joki, joka jakaa kelttiläiskaupungin kahteen osaan.

Plussaa: Henkeäsalpaavat vuoristomaisemat jo matkalla
Miinusta: Tuulisuus, suuret turistimassat.

 

Sijainti: 102 km Málagasta länteen.

Ikuisen sillan rakennus kesti 42 vuotta.

7. Jimena de la Frontera
– Viiniä linnoituksella

Linnoituksilla vaeltaminen tekee janoiseksi. Jimena de la Fronteran kylässä sataa, joten juoksemme suojaan Bodegaan, viinitupaan, jossa paikalliset miehet katsovat televisiosta härkätaistelua. Ilma on savusta sakeana ja tunnelma leppoisa. Jos andalucialaiskylän nimi päättyy de la Fronteraan, on kylä ollut lähes 300 vuoden ajan kristittyjen ja arabien kiisteltyä rajaseutua. Andalusia ja sen vuoristokylät vallattiin takaisin kristityille 1400-luvun lopussa. Kylissä voi myös maistaa historiaa. Tilaamme kuivaa valkoviiniä eli cavaa tapasten kera. Espanjan viinikulttuuri on vahvasti sidoksissa maan historiaan ja perinteisiin. Andalusiassa valkoviiniä tehdään vain paikallisten keskuudessa ja paikallinen cava pirskahtelee suussa mukavasti. Kyläpahasen suussa sulaviin tapaksiin voi myös helposti jäädä koukkuun.
Plussaa: Idyllinen kylä täynnä historiaa.
Miinusta: Äkkijyrkät kadut eivät sovi liikuntarajoitteisille.
Sijainti: 2 h Málagasta länteen.

Tapaksia voi nauttia aina, kun hiukoo.

8. Gibraltar
– Siesta brittisaarella

Otan passini esiin ja liityn autojonoon. Sillan toisella puolella odottaa vain kuuden neliömetrin suuruinen, 30 000 asukkaan Gibraltar, Iso-Britannian itsehallinnollinen kruununsiirtomaa. Gibraltar merkitsee espanjalaisille ostospaikkana samaa kuin Tallinna suomalaisille. Löydänkin pian repustani verovapaita läjän tuliaispulloja sekä kosmetiikkaa. Sympaattinen Gibraltar on kuitenkin paljon enemmän kuin taskukokoinen veroparatiisi kallioniemekkeellä. Yläkalliolla asustavat Euroopan ainoat luonnonvaraiset apinat, jotka kiipeilevät selässäni ja hauskuuttavat kalliolle kiipeämisen jälkeistä ansaittua siestaani.

Plussat: Ainutlaatuinen
Miinusta: Autojonot ruuhka-aikaan tunteja
Sijainti: 1h 50 minuuttia Málagasta.(Kts.ohje).

Gibraltarilla elää Euroopan ainoa apinalajike, Magotti. Huikea kalkkikivikallio Pyreneitten niemimaan eteläkärjessä kohoaa yli 400 metrin korkeuteen.

Espanjan puolella ei Gibraltarin kylttejä tienvarresta löydy, sillä Espanja ei ole tunnustanut Gibraltaria. Seuraa idästä tultaessa Algecirasin tienviittaa, kunnes vastaan tulee La Linean tienviitta.
Algecirasista pääsee myös kätevästi lautalla päivämatkalle Marokon Tangieriin.

Mikä Andalucia?
Espanjan eteläisin kärki koostuu kahdeksasta maakunnasta, jotka ovat Sevilla(Andalucian pääkaupunki), Málaga, Almeria, Granada, Jáen, Gordoba, Huelva ja Cadiz.
Pinta-alaa on 87.597 km2 ja asukkaita 8.202.220.
Vuosittain Andaluciassa vierailee n. 25.1 miljoonaa turistia.
Costa del Solilla asuu ympäri vuoden n. 25 000 suomalaista.

Pieni ruokasanasto
Tapas= Pieniä suolaisia makupaloja, joita nautitaan pitkin päivää
Bodega = Viinitupa, joista saa myös tapaksia
Teteria= Teehuone, jossa nautitaan teetä ja leivonnaisia
Pescaido frito= Paistettu kala, andalucialainen erikoisuus
Gazpacho-keitto= Kylmä valkosipulista, tomaattimurskasta ja kurkusta tehty andalucialainen keitto
Paella= Valencian seudulta peräisin oleva sahramilla maustettu pataruoka.
Entremes= Alkupalat
Churro= Espanjalainen munkkitanko
Café con leche= Maitokahvi

Arvostan suuresti kommenttiasi!