Ystävän menetys ja siitä selviäminen!

Olen viime aikojen tapahtumien ja yllättävien menetysten myötä miettinyt ystävyyden merkitystä. Mikä tässä maailmassa on ystävyyden arvo? Lopputulos: Ystävyys on tässä maailmassa arvokkainta mitä on. Kaikki me taistelemme yksinäisyyttä vastaan. Jos jo lapsena löytää hyvän ystävän, sen pitäisi olla asia, jota vaalia ehkäpä loppuelämän. Kavereita ja tuttuja voi olla paljon, mutta ne oikeat ystävät ovat harvinaisia aarteita, joita ei voi ostaa kaupan kassalta. Hyvää ystävää ei noin vain voi vaihtaa toiseen. Ystävyyden ja luottamuksen rakentaminen vie vuosia, joten se ei ole mikään itsestäänselvyys tai pikkujuttu. Auringonlaskukuvat ovat muuten meidän mökiltä, jossa on maailman kaunein ja rauhoittavin auringonlasku.

Ystävyyttä kannattaa siis arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla jopa hengenpelastaja silloin, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.

Hyvässä ystävyydessä saa näyttää myös negatiiviset tunteensa.  Silloin kun ystävän kanssa on hyvä olla, hän tuo iloa ja naurua elämääsi ja saat olla hänen seurassaan täysin oma itsesi.

Ystäviä ja kavereita ei tarvitse olla paljon. Yksikin hyvä ystävä voi korvata monta kaveria. Ystäväpiirin laajuus ei kerro siitä, minkälainen on ihmisenä. Jotkut tarvitsevat ympärilleen paljon kavereita, toiselle riittää yksi tai kaksi uskottua.

Kaikkien ei ole helppo löytää ystäviä. Esimerkiksi erityislapsilla ylipäätään on jo valmiiksi huonompi itsetunto ja suurempi kynnys tutustua uusiin ystäviin. Onneksi oma lapseni on sosiaalinen ja hänestä tykätään. Mutta. Huomaan kuitenkin, että hänellekin on kuitenkin kokemiensa kolhujen myötä tullut jo suojakuori sydämen ympärille. Toivottavasti se ei kuitenkaan kovetu koskaan.

Entä miten selvitä ystävyyden menetyksestä? Nämä auttoivat meitä:
Hyväksymme sen, mitä emme voi muuttaa.
Annamme ehkä joskus anteeksi, mutta emme koskaan unohda.
Menemme eteenpäin, myrskyn jälkeen vahvoina.

Sillä: Se mikä ei tapa, vahvistaa. Tai aiheuttaa traumaperäisen stressihäiriön ja vuosien terapiakierteen. Toivon ensimmäistä.

Selitä ystävän menettäneelle, ettei tapahtunut ole hänen vikansa, jollei se ole. On olemassa asioita, joihin ei voi vaikuttaa, niin hullua kuin se onkin. En muuten edelleenkään aio olla erityislasten oikeuksista hiljaa. Menkää kiltit allekirjoittamaan laatimamme adressi lasten oikeuksien puolesta. #antakaalastenleikkiä

Tässä vielä kaunis laulu ystävyydestä. Pidetään tiukasti kiinni niistä arvokkaista ystävistä, mitä meillä on. 

Minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää.
Minun ystäväni on kuin niitynkukka, joka saa minut hymyilemään.
     
Ota kädestä kiinni, tule kanssani rantaan, vien sinut katsomaan.
Kuinka aurinko laskee puiden taakse, ja saa  taivaan punertamaan. Minä olen vielä pikkuinen, ja siksi tahtoisin. Oppia tän maailman, paljon paremmin. Ja kun mä sitten joskus, olen aikuinen. Niin toivon että oppimasta koskaan lakkaa en.

Arvostan suuresti kommenttiasi!