Koulukiusaamista vastaan: #olerohkea!

Kaikilla meillä on kokemuksia siitä. Joko on tullut kiusatuksi, ollut itse kiusaaja tai todistanut vierestä kiusaamista. Varmaa on, että se jättää elinikäiset jäljet. 

Onneksi asiasta puhutaan nykyään paljon ja monet julkisuuden henkilöt antavat kiusaamiselle kasvot. Silti kiusaamista tapahtuu edelleen ja näin tärkeästä asiasta ei voi olla hiljaa, kunnes kiusaaminen saadaan kitkettyä kokonaan pois.

Vaikka rikoslaissa ei ole erityistä mainintaa kiusaamisesta, voi kiusaaminen täyttää pahoinpitelyn edellytykset ja näin ollen olla rikoslain mukaan rangaistavaa. Ruumiillisesta tai henkisestä kiusaamisesta voidaan rangaista rikoslain mukaan pahoinpitelynä, jos kiusaaminen täyttää rikoksen edellytykset. 

Heitäkin on kiusattu ja silti he ovat uskaltaneet tavoitella unelmiaan: Saara Aalto, Sara Maria Forsberg, Otto Grunström, Sini Ariell, Jesse Kaikuranta, Dome Karukoski, Jarno Laasala, Lady Gaga, Mandi Lampi, Demi Lovato, Tommi Läntinen, Madonna, Jope Ruonansuu, Jari Sillanpää, Antti Tuisku, Tarja Turunen, Paula Vesala…

Sisustusarkkitehti ja suunnittelija Natalia Ritari tekee tärkeää työtä kiusaamisen kitkemiseksi kouluista: Hän on luonut #olerohkea -kerhokonseptin yhdessä Teollisuustaiteen Liiton, Ornamon ja Design-museon kanssa. Hanketta rahoittaa Helsingin kulttuurikeskus. Toiminta on suunnattu erityisesti 3.-6.-luokkalaisille. 

#olerohkea-kerhossa tehdään pienempiä ja isompia tehtäviä, joissa jokainen pääsee itse toteuttamaan omia ideoitaan sekä yksin että ryhmässä. #olerohkea-kerhon laajempi tavoite on kollektiivinen hyvinvointi kouluympäristössä ja sen ulkopuolella. Yhteisön hyvinvointia lisäämällä voi ennaltaehkäistä haitallisia ilmiöitä kuten koulukiusaamista ja syrjintää.

Minunkin tyttäreni osallistui omalla ala-asteellaan tähän mahtavaan kerhoon, jolle toivomme jatkoa. Huippumalli Ninja Sarasalo kävi puhumassa kerhossa omista kokemuksistaan. Voit lukea IL:n jutun täältä.

Onko sinua kiusattu, oletko ollut kiusaaja tai todistamassa kiusaamista? Itse olen ollut kaikkia noita, valitettavasti.

Arvostan suuresti kommenttiasi!