Mitä elämäntaitovalmennuksesta jäi käteen?

Olen käynyt muutaman kerran life coachilla, koska pääsin harjoitusvalmennettavaksi Valmentamon kautta. Olen pitkään miettinyt itsekin kyseiseen koulutukseen menemistä, mutta sen suolainen hinta on saanut toistaiseksi perääntymään. Noin vuoden kestävän koulutuksen hinta Valmentamossa on tällä hetkellä 6200e.

Life coachit eli elämäntaidon valmentajat ovat vähän kuin aivojen personal trainereita, eli siinä missä PT patistaa meitä ravinnon ja liikunnan suhteen, LC treenaa mieltämme.

He valmentavat meitä esimerkiksi saavuttamaan unelmamme, hallitsemaan arkeamme(mission impossible?), etenemään urallamme tai pudottamaan painoamme. Jokainen määrittelee omat tavoitteensa.

Yleensä life coach tapaa asiakastaan korkeintaan kymmenen kertaa. Heidän käyttämiään menetelmiä ovat keskustelu, kyselyt, testit ja tehtävät. Usein mukana on myös rentoutusharjoituksia, meditaatiota, mindfulness-harjoituksia ja joogaa.

Kenelle palvelu sopii? Uskon, että itsetutkiskelu ja mielen treenaaminen on aina hyvästä ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Aivot on hyvä kääntää uusille taajuksille, jos huomaa toistavansa samoja vanhoja ajatus- ja käyttäytymismalleja. Valmennus perustuu pitkälti NLP-tekniikkaan. NLP tulee sanoista neuro-linguistic programming eli neurolingvistinen ohjelmointi. Suomeksi sanottuna siinä puretaan haitallisia ajattelumalleja, joista on tullut ihmiselle tosia: en opi uusia asioita, en pysty vaihtamaan alaa, en onnistu laihdutuksessa, jne. Valmentaja lähtee siitä ajatuksesta, että ihmisellä on itsellään jo ratkaisut ja kyky muutokseen.

Kenelle se ei sovi? Jos kärsii vakavista mielenterveysongelmista tai käy läpi suurta kriisiä, menisin ehkä kuitenkin mielummin hyvälle terapeutille. Ja sitten, kun peruspalikat ovat kunnossa, niin kääntyisin life coachin puoleen. Elämäntaidon valmentaja ei ole psykologi, eikä hänellä ole pätevyyttä käsitellä mielen tiedostamattomia tasoja tai menneitä kokemuksia.

Haluan nyt jakaa kokemukseni kaikille, jotka asiaa pohtivat, että mitä siellä elämäntaitovalmennuksessa oikein tapahtuu. Ja korostan, että tämä on vain oma kokemukseni muutaman kerran perusteella. En siis tiedä, mitä siellä varsinaisessa ammattiin valmistavassa koulutuksessa tapahtuu. Samoja harjoitteita sielläkin kuulemma kyllä tehdään. En ole lyttäämässä ketään – päinvastoin. Kerron, miten positiivisesti nämä kerrat ovat itseeni vaikuttaneet. Jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä, tämä minun omakohtainen kokemukseni.

Life coachini on alalle paraikaa valmistuva Susanna Valve, jonka päätyönä on kiinteistövälitys. Valloittava, sydämellinen persoona, jonka edessä uskaltaa olla oma itsensä ja paljaana. 

1. Aluksi teemme rentoutusharjoituksen.

Istun sohvalle niin, että molemmat jalkani koskettavat maata. Hengitän sisään kaikkea hyvää ja tarpeellista ja puhallan ulos kaikkea turhaa ja käytettyä. Kuvittelen, että jaloistani lähtee juuret, jotka ulottuvat lattiasta läpi ja aina maahan saakka. Juurista sisälleni virtaa hyvää ja tarpeellista elämänvoimaa. 
Kun avaan silmäni tunnen oloni levolliseksi, juurtuneeksi ja voimakkaaksi.

2. Annan numeron elämäni eri osa-alueille.

Susanna sanoo sanoja, kuten työ, perhe, raha, jne ja minä sanon jokaisen kohdalla numeron 1-10 väliltä. Ne numerot, joille olen antanut huonon numeron, ovat niitä, joihin hän pysähtyy ja kysyy, haluanko työstää niitä. Rahalle olen antanut vain 4, mikä kuvaa mielestäni omaa tämänhetkistä rahatilannettani, haha. Teemme mielikuvaharjoituksen, ja Susanna kysyy, mikä olisi aikajana 1-5 vuoden välillä, jolloin tuloni ovat sillä tasolla kuin haluaisin. Päätämme, että huhtikuussa 2019 tienaan ainakin tuplasti enemmän kuin nyt.

3. Teemme tuoliharjoituksen.

Eräs sanoista on anteeksianto. Asia, jonka kanssa olen tuskaillut viime ajat. Susanna asettaa kaksi tuolia vierekkäin.
Istun ensiksi vasemmanpuoleisessa ”tätä hetkeä kuvastavassa” tuolissa. Hän pyytää minua kuvailemaan oloani tässä tuolissa.  Kerron oloni olevan tukkoinen, täynnä kaunaa ja katkeruutta. Oloni tuntuu raskaalta ja negatiiviselta.

Sitten istun oikeanpuoleiseen tuoliin, joka kuvastaa tulevaisuutta. Siinä ollessani tunnen oloni olevan kevyt ja vapaa, koska olen jättänyt menneisyyden taakseni ja valinnut anteeksiannon ja eteenpäinmenon.

Tuntuu ehkä naivilta, mutta toimii. Oloni todella tuoliharjoituksen jälkeen oli kevyempi ja kun koko kahden tunnin valmennus oli ohi, olin todella hyvällä tuulella loppupäivän. Olo tuntuu paremmalta pitkään. Jätän loput valmmennuksen yksityiskohdat toistaiseksi salaisuudeksi.

Life Coachit hinnoittelevat itsensä eri tavoin. Yleensä kerta maksaa vähän alle 100 euroa ja useamman kerran paketin voi saada muutamalla satasella. Maksaisinko palvelusta? Kyllä, jos se kerran auttaa,  mutta tärkeää on löytää itselleen sopiva valmentaja. Mistä sen sitten tietää etukäteen? No ei tiedäkään, vain kokeilemalla, ihan niin kuin itselleen sopivan terapeutin etsinnässä. Kaikkien kanssa eivät kemiat toimi, onneksi itselläni kävi tuuri.

Susannan tavoite on, että valmennettava löytää vahvuutensa ja uskonsa siihen, että voi parantaa elämäänsä. Vapaus ja onnellisuus ovat sisäisiä kokemuksia, eivät ulkoisten olosuhteiden sanelemia päämääriä.

Onko sinulla kokemuksia Life coachin palveluista tai koulutuksesta? Kerro vapaasti ajatuksiasi kommenttikenttään. Valmentamon sivuilta löytää myös mahdollisuuden päästä harjoitusvalmennettavaksi, jos se kiinnostaa. Aurinkoista keskiviikkoa!

6 Comments

 1. Tämä matka -blogi
  21.3.2018 / 13:33

  Terapeutilla on tullut muutaman kerran käytyä, mutta siinäkin, kuten tässäkin on tärkeää, että kemioiden on kohdattava.

  • Mia Malmi
   21.3.2018 / 18:02

   Kyllä, toimivat kemiat ovat kaiken a ja o. Silloin toiseen voi luottaa ja hän saa sinusta parhaat puolet esiin.

 2. Sukat hukassa
  21.3.2018 / 13:41

  Luen itse tällä hetkellä Meik Wikingin Lykke-kirjaa joka pohtii kanssa onnellisia ihmisiä, life coaching vaikuttaa mielenkiintoiselta myös 🙂 välillä ihminen tarvitsee toista ohjaamaan parempaan elämään, ja hyvä niin! me suomalaiset kun olemme tälläistä "ei tartte auttaa"-kansaa 😉

  • Mia Malmi
   21.3.2018 / 18:03

   Mun pitäisi myös lukea tuo Lykke-kirja, tykkäätkö? Joo, toinen voi nähdä asioita objektiivisemmin, jos itse on jumissa omien ajatusten ja käyttäytymismallien kanssa. 🙂

 3. Annukka | Ikkunalla
  23.3.2018 / 11:25

  Olen joskus itsekin miettinyt tuota lifecoach-koulutusta, mutta myös samaan suolaiseen hintaan on se jäänyt. Itse en ole lifecoachilla käynyt, mutta terapiassa enemmänkin, juuri tuollaisessa lifecoach-hengessä. Kun omat ajatukset tuntuvat junnaavan paikallaan, on hyvä saada ulkopuolista näkemystä.

 4. hannamaria
  25.3.2018 / 09:51

  Kuulostaa sekä hämmentävältä sekä samaan aikaan todella mielenkiintoiselta. Itselle ei tällä hetkellä sopisi, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa.hannawww.hannamariav.com

Arvostan suuresti kommenttiasi!