Uunisaaressa saunomassa ja tämän vuoksi sinunkin kannattaa mennä!

”Saunassa olemme tasavertaisia. Siellä riisutaan pois arvokorut ja kalliit vaatteet ja istutaan samanarvoisina hikoilemassa. Korut voi toki jättää iholle, mutta silloin ne polttavat.” Näin kauniisti saunan merkityksestä meille puhui viime viikolla Uunisaaren sauna- ja ravintolayrittäjä Nelly Kärkkäinen saunan syvimmästä olemuksesta.
Nelly on muuten tuttu Kotikadusta, jossa hän näytteli tyttönimellään Hristova vuosia ennen perheyritykseen pestautumistaan. Nellyn edesmennyt isä halusi tehdä Uunisaaresta kaupunkilaisten oman kookoontumispaikan ja työlleen sydämellä omistautunut nainen jatkaa isänsä jalanjäljissä ansiokkaasti ympärivuotisena kahvila- ja saunayrittäjänä. Nelly uskoo, että matalan kynnyksen palvelut, arkisin kaikille avoin aamusauna ja kahvila, tuovat tullessaan myös lisää yksityistilaisuuksia. Lue eteenpäin ja saat tietää, mikä on Uunisaaren kesän kovin myyntivaltti. Postauksen on omien kuvieni lisäksi Sauna From Finlandin sekä Familonin fiiliskuvia.

Olen lapsesta saakka rakastanut saunomista. Mikään ei ole parempaa, kuin astua ulos mökkisaunasta raikkaaseen kesäiltaan iho vielä kuumuudesta höyryten. Silloin siinä vilvoitellessaan sitä todellakin tuntee itsensä läpipuhtaaksi, uudestisyntyneeksi. Iho tuoksuu niin hyvältä ja raikkaalta.

Kerrostaloasunnossamme on niin ikään sauna ja käytämme sitä varsinkin talvisin lähes joka ilta. Sauna on rentoutumispaikka, terapeuttinen kokemus, jossa hien ja höyryn mukana harteilta katoaa huolten taakka. Saunottuaan yleensä nukkuu paremmin ja syvemmin. Iho muuttuu kuulaaksi, hieman punakaksikin, veri virtaa suonissa ja ihminen tuntee elävänsä täysillä. Rakastan myös turkkilaista höyrysaunaa, josta pääsen nauttimaan kuntosalillani. Se avaa hengitystiet ja tekee ihon ihmeellisen kimmoisaksi ja nuorekkaaksi.

Olin todella otettu kun sain kutsun Sauna from Finlandin järjestämään viime viikkoiseen tilaisuuteen, jossa luvattiin niin saunomista, syömistä kuin saunajoogaaakin. Uunisaari on itselleni  keidas, jonne pitää päästä vähintään kerran kesässä. Nyt se  on kuitenkin auki ympäri vuoden, mitä kaikki eivät tiedä. Siellä järjestetään muun muassa aamusaunoja vain 5 euron hintaan per henkilö. Hintaan sisältyvät sauna, pyyhe, pefletti ja pesuaine. Ei paha, hei! Näin jäidenlähdön aikaan saareen pääsee siltaa pitkin aina 13.4. saakka, jonka jälkeen alkaa kesän lauttaliikenne. Ihanaa! Uudistettu Uunisaari viettää avajaisiaan 13.kesäkuuta ja toivottaa kaikki halukkaat koko kesän ajan saareen tarjoamalla ilmaisen edestakaisen lauttamatkan! Tätä voi jo kutsua kunnon markkinoinniksi!

Saunailta sisälsi hyvää ruokaa, mielenkiintoisia puheenvuoroja ja sykähdyttäviä kohtaamisia. Saunat ja ulkona pakkasessa höyryävä palju oli lämmitetty meitä varten ja paikalla olleet yritykset kertoivat tuotteistaan. Lumene tarjosi naispuolisille saunojille Harmonia-sarjansa upeita tuotteita, kuten turvenaamion, ja suihkusaippuaa. Istuimme Jokipiin pellavan kauniilla laudeliinoilla ja saimme Familonin pyyhkeet ja aamutakit kotiinviemisiksi. Osmia oli tuonut paikalle saippuoita, Kolo-sauna esitteli uusia kiulujaan ja Mallaskosken Panimo lanseerasi ihkauuden Suomen ensimmäisen saunaoluen. Olo oli todellakin hyvällä tavalla hemmoteltu!

Nautinnollisen illan antama lepohetki arjesta antoi voimaa ja uutta inspiraatiota. Siksi se olikin tämän vuoden tähän saakka mieleenpainuvin pr-tapahtuma. Kunpa useammat saman alan yritykset verkostoituisivat ja tekisivät vastaavanlaisia tapahtumia. 

Kaikki paikalla olleet yritykset ovat siis osa Sauna from Finland-bisnesverkostoa, joka levittää tietoa maailman parhaista saunaelämyksistä. Verkostoon kuuluu yhteensä 180 yritystä. Sauna from Finland on myös määritellyt useiden tutkimusten pohjalta saunaelämyksen ydinarvot, joita ovat: 1) aitous, 2) moniaistisuus, 3) läsnäolo, 4) rentoutuminen, 5) puhtaus sekä turvallisuus sekä 6) hyvinvointi. Näitä ydinarvoja tarkastellaan kokonaisuutena: ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen.

Oli siis erittäin kiva ilta, upeita ihmisiä ja merkityksellisiä kohtaamisia. Saunajooga oli itselleni uusi, mutta hieno elämys, jota varmasti tulen harrastamaan lisääkin. Tuhannet kiitokset osallistujille sekä Sauna from Finland jäsenyrityksille, jotka mahdollistivat saunaelämyksen: Familon, Mallaskosken Panimo, Jokipiin Pellava, Lumene SaunaYoga, KoloSauna, Osmia sekä Uunisaari.

Tämä ilta auttoi vielä enemmän ymmärtämään, miten upea helmi suomalainen sauna on.

11 Comments

 1. Melissa L
  5.4.2018 / 06:29

  Itse myös rakastan saunomista. Nyt vain kun tämä autoimmuunisairaus on ilmestynyt elämään niin saunominen ei ole enää niin mutkatonta. Välillä voin istua hetkisen saunassa ja välillä en voi ollenkaan. Sen tilalla olen sitten koittanut keksiä kaikkea muuta kuten erilaiset ihonhoidot ja jalkahoidot.

  • Mia Malmi
   5.4.2018 / 06:56

   Voi kuinka kurjaa, ettet pysty saunomaan entiseen tapaan. Onneksi on tosiaan muitakin keinoja hemmotella itseään. 🙂

 2. Hetkautus
  5.4.2018 / 06:49

  Ihanan oloinen paikka, pääsisipä joskus tuonne rentoutumaan! <3

  • Mia Malmi
   5.4.2018 / 06:54

   Sinne vaan aamusaunaan!

 3. Anniina
  5.4.2018 / 06:54

  Uunisaaressa pitäisikin joskus käydä! Mä en ole niin kova saunomaan, mutta me käydään silti monta kertaa viikossa kotona saunassa 😀 Nyt ollaan muuttamassa ja tulevassa kämpässä ei oo saunaa, mitenköhän selvitään… 🙂

  • Mia Malmi
   5.4.2018 / 06:55

   Sauna on kyllä aika must. Sitten kun tottuu, että kotona on sellainen, niin ilmankaan ei osaa olla. 🙂

 4. Tuula's life
  5.4.2018 / 20:05

  Onpa ihastuttava paikka. Teillä on ollut viihtyisä ilta. Niinkuin sanot, sauna on upea suomalaisuuden helmi.Heleää huhtikuuta!

  • Mia Malmi
   6.4.2018 / 05:56

   Kiitos Tuula, sitä samaa sinulle! 🙂

 5. Anonyymi
  14.4.2018 / 15:50

  Onko uunisaaren aamusauna sekasauna uikkareissa vai miten homma toimii?

 6. Katja/Optimismiajaenergiaa
  17.4.2018 / 04:14

  Oli niin ihana tilaisuus! <3

  • Mia Malmi
   17.4.2018 / 06:31

   Niin oli! <3

Arvostan suuresti kommenttiasi!