DNA-testin jännittävät tulokset!

Eilen oli jännittävä päivä, sillä sain My Heritage -geenitestin tulokset. Niiden perusteella minussa on 8 eri etnisyyttä! Katso tulokseni postauksen lopusta.

Eiväthän nämä testit kerro suoraan sukupuutasi, sen jäljittäminen ja tekeminen on jokaisen itse tehtävä. Seuraava vaihe onkin oman sukupuuni rakentaminen, jonka jälkeen voin alkaa metsästää mahdollisia kadonneita sukulaisiani noista maista. Eikö olekin jännittävää?

DNA-testit lupaavat tietoa esi-isien alkuperästä ja heidän vaellusreitistään nykyisille asuinsijoille kymmenien tuhansien vuosien päähän. Jotkut firmat tarjoavat myös tarkempia testejä ihmisen terveyteen, lääkityksiin, ravintoon, liikuntaan jne liittyen. Mutta kaikki tieto maksaa. Peruspaketilla yleensä pääsee vain alkuun. My Heritagen 89 euron hintaan saa tietää oikeastaan vain sen etnisyysraportin. Kaikki lisätieto kuten terveystiedot maksavat. Tietokantoja voi myös yhdistellä eri palveluntarjoajien sivustoilla.

Testejä myyvät useat firmat, kuten 24genetics.com, Myheritage, AncestryDNA, jne. Viimeisimmän talouslehti Forbes on valinnut parhaaksi, joten ajattelin tehdä vielä sen tuon My Heritagen lisäksi. Samalla näkee, ovatko tulokset samankaltaisia.

Moni itseni lailla varmasti miettii, kuinka luotettavia nuo netin testit oikein ovat.  Lue täältä  kokemuksia.

Miten se toimii?

Tilaat testin kotiin. Itse tilasin testin Facebookin mainoksen innoittamana tuolta MyHeritage-sivustolta. Se toimitettiin noin viikossa. Testin teko oli yksinkertaista: Pyörittelin vanupuikkoa suussa molempien poskien sisäpuolella ja laitoin mukana tulleisiin pipetteihin. Lähetin testin jenkeissä sijaitsevaan laboratorioon ja sain tulokset noin kuukauden kuluttua.

Mitä se maksaa? Tuo tilaamani perustutkimus oli 100 euron luokkaa postikuluineen. Saan siitä vielä enemmän irti, kun teen sukupuun tiedossa olevista sukulaisistani valmiiksi. Sivusto tarjoaa myös jatkuvaa kuukausijäsenyyttä, joka maksaa noin 8 euroa/kk. Sillä saa käyttöönsä koko maailmanlaajuisen tietopankin, joka sisältää artikkeleita, lehtileikkeitä, testamenttitietoja, you name it. Palvelusta saa ladattua oman dna-tiedoston itselle ja sen voi myöhemmin käsittääkseni analysoittaa eri firmoilla. Mielenkiinnosta saatan vaikka tehdä niin… toistaiseksi tämä riittää, mutta tiedä miten laajaan sukututkmukseen tästä vielä intoutuisi.

Algerialaisia juuriani kävin katsomassa toissa kesänä. Lue matkastani täältä.

Tässä koko lista geneettisestä taustastani MyHeritagen mukaan :

35.9% Pohjoisafrikkalainen
31.7% Suomalainen
16.1% Kreikkalainen
9% Balkanilainen
2.5% Nigerialainen
2.2% Keskiamerikkalainen
1.6% Irlantilainen, skotti ja walesilainen
1% Iberialainen

Mia Malmi
100,0%

Minusta oli hauska tietää että minkä kaikkien rotujen sekamelska dnani oikein on. Ja olihan se! Eniten olen yllättynyt tuosta kreikkalaisuudesta, sitä pitää tutkia, että tuleeko se isän vai äidin puolelta.  Kuitenkin 16 prosenttia! Ja balkanilaisuus 9 prosenttia. Suomalainenkin olen vain 31,7 prosenttia tuon mukaan. Hmmm. On käsittääkseni hyvä, että geenit ovat jakautuneet moniin eri kansanryhmiin, onhan rotukoirillakin enemmän sairauksia, heheh. Eli suosittelen lämpimästi, jos omat geneettiset juuret kiinnostavat.

5 Comments

 1. Eeva Puhakainen
  28.6.2018 / 20:44

  Onpa mielenkiintoista!

  • Mia Malmi
   28.6.2018 / 21:35

   Eikö olekin? Jokaista varmasti kiinnostaa oma perimä ja juuret ja nyt niiden selvittäminen on helpompaa kuin koskaan. Ihanaa kesää sulle, Eeva!

 2. Anonyymi
  29.6.2018 / 04:34

  Ftdna.com on isoin firma ja suosittelen sitä sinulle. Siellä on eniten suomalaisia ja USAn muuttaneiden pohjoismaalaisten jälkeläisiä. Paras ja tsrkin tulos tule, kum on paljon mihin vertaa. Lisäksi Ftdna:ssa on Suomi-alaosastossa suomalainen kuraattori ja ryhmä toimii suomeksi. Ancestry on kanadalainen firma.

 3. Anonyymi
  29.6.2018 / 09:00

  Väärää tietoa! FTDNA ei ole läheskään suurin. Suomalaisten keskuudessa Ancestry on selvästi nousemassa suosiossa, siellä amerikkaliset enimmäkseen ovatkin. Apuja saa kaikissa tapauksissa myös suomeksi. Sinnikäs tuo FTDNA:ta Suomessa markkinoiva ryhmä, joka valitettavssti ei vaan tiedä mikä on totta.

  • Mia Malmi
   29.6.2018 / 10:33

   Kiitos molemmille arvokkaista tiedoista! 🙂

Arvostan suuresti kommenttiasi!