8 kysymystä luonnonkosmetiikasta!

Vuonna 2011 bloggasin Vihreä Lanka-lehden nettisivuilla luonnonkosmetiikasta. Luonnonkosmetiikka oli tuolloin melko uusi juttu, mutta varmasti vieläkin on niitä, jotka haluaisivat ihan perustietoa asiasta. Tästä postauksesta voi olla apua myös niille, jotka harkitsevat siirtymistä luonnonkosmetiikkaan. Kysyin siis tuolloin Pro Luonnonkosmetiikka ry:n Niclas Bergmanilta seuraavat kahdeksan kysymystä.

1. MISTÄ TUNNISTAA AIDON LUONNONKOSMETIIKAN?

Yksinkertaisimmillaan luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on valmistettu käyttäen terveellisiä, luonnosta saatavia raaka-aineita, jotka on tuotettu ympäristöystävällisellä tavalla. Tunnistusta helpottamaan on luotu erityinen sertifiointijärjestelmä, josta lisää kohdassa viisi. Luonnonkosmetiikassa valmista tuotetta eikä sen ainesosia saa testata eläinkokeilla. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa. Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehdistaan kaikissa tuotannon vaiheissa.

2. MITKÄ RAAKA-AINEET OVAT SALLITTUJA?

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden, kuten kylmäpuristettujen kasvipohjaisien öljyjen sekä yrtti- ja kasviuutteiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja voiteissa. Raaka-aineita ei saa testata eläinkokein, geenimuunnella eikä säteilyttää. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä.

3. MITKÄ KIELLETTYJÄ?

Keinotekoiset raaka-aineet, synteettiset tuoksu- ja väriaineet, sekä muut terveydelle mahdollisesti haitalliset aineet ovat kiellettyjä. Myöskään uhanalaisia kasveja ei käytetä. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Kiellettyjä ovat myös silikonit, sekä mineraaliöljyt, esimerkiksi parafiini ja vaseliini, samoin eläinrasvat ja proteiinit, esimerkiksi ihra, tali ja eläinkollageenit. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty.

4. MIKÄ ON INCI-LISTA?

Kosmetiikkatuotteessa täytyy lain mukaan olla (INCI-)lista, eli tuotteen kyljestä tai purkin alta löytyvä ainesosaseloste. Kun tuotteella on virallinen sertifikaatti tietää saavansa oikeaa luonnonkosmetiikkaa, vaikka INCI-lista näyttäisi heprealta.

5. MITÄ OVAT SERTIFIKAATIT?

Sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta. Kriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää sertifioijan myöntämää logoa. Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä kuluttajaystävällistä luonnonkosmetiikan sertifointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä. Jokainen sertifioija määrittelee sallitut luonnonmukaiset säilöntäaineet. Kyseessä on siis varsinainen viidakko. Lue täältä lisää sertifikaateista.

6. ONKO SERTIFIOIMATON LUONNONKOSMETIIKKA HUIJAUSTA?

Kuluttajan on hyvä tiedostaa, että sertifikaatin käyttö maksaa kosmetiikkabrändeille tuhansia euroja vuosittain, eikä etenkään pienillä yrityksillä ole varaa hankkia itselleen sertifikaatin käyttöoikeutta. Se ei silti tee heidän tuotteistaan huijausta. Markkinoilla on siis tuotteita, joilla ei ole sertifikaattia, vaikka ne täyttäisivätkin luonnonkosmetiikan vaatimukset.

7. ENTÄPÄ SÄILYVYYS JA PAKKAUKSET?

Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman täydellisesti ja nopeasti biohajoava. Biologiset, mekaaniset ja fysikaaliset valmistusmenetelmät ovat sallittuja. Klooria ei saa käyttää tuotannossa. Pakkausmateriaalin tulee olla mahdollisimman ekologista. Monissa luonnonkosmetiikkatuotteissa on lyhyempi säilyvyysaika kuin synteettisissä tuotteissa. Säilyvyyttä parannetaan myös pakkausteknisin keinoin. Säteilyttäminen on kiellettyä tuotannon kaikissa vaiheissa.

8. MITÄ EROA ON LUOMU- JA LUONNONKOSMETIIKALLA?

Luomukosmetiikkaa voidaan pitää luonnonkosmetiikan pidemmälle vietynä variaationa silloin, kun luomukosmetiikka on valmistettu ilman sellaisia raaka-aineita, jotka on luonnonkosmetiikassakin kielletty.  Luomukosmetiikan kohdalla sen sijaan painotus on juuri luomuraaka-aineiden osuudessa valmiin tuotteen koostumuksessa. Jos luonnonkosmetiikka olisi kaupassa porkkana, olisi luomukosmetiikka luomuporkkana.

Unohdinko mielestäsi kysyä jotain oleellista, kerro kommenteissa!Entä käytätkö sinä luonnonkosmetiikkaa ja kuinka paljon? Itse olen sekakäyttäjä, mutta painotus on kyllä enemmän luonnonkosmetiikassa, eli valitsen mieluummin aina luonnonmukaisen ja eläinkokeettoman vaihtoehdon. Ennen kaikkea toki hyvä tuote on aina pääasia ja jos parempi tuote, esim. ripsiväri löytyy synteettisenä, niin otan sitten sen. Onneksi nykyään luonnonkosmetiikkavalikoimat ovat valtavan hyviä myös värikosmetiikan puolella. Kertokaa muuten minulle hyvä luomuripsari, niin testaan tosi mielelläni!

Tässäpä itse tekemääni shampoota ja hoitoainetta. Juuri pesin mökkisaunassa niillä tukan ensi kertaa.
Maria Nilan toukokuisessa tilaisuudessa oli siis mahdollisuus tehdä omaa luomushampoota ja -hoitoainetta asiantuntijan johdolla. Olin yllättynyt lopputuloksesta. Ainesosina oli muun muassa arganöljyä ja luonnonmukaisia tuoksu-uutteita. Sehän toimii!

8 Comments

 1. Hanna-Mari / life with Hanna-Mari
  11.7.2018 / 05:14

  Tämä oli tarpeellinen postaus! Itse käytän mielelläni luonnonkosmetiikkaa, mutta olen ihan aloittelija siinä hommassa! Tässä hyvä tietopaketti siis! Kiitos 🙂

  • Mia Malmi
   11.7.2018 / 14:05

   Kiitos! 🙂

 2. Elisa Lpp
  11.7.2018 / 05:41

  Mä olen pikkuhiljaa siirtymässä luonnollisempaan suuntaan kosmetiikassa. Tavallaan se on myös hankalaa, sillä on tottunut tiettyyn toimintatapaan tuon kemikaalikosmetiikan kanssa. Onneksi sentään omilla lapsilla ei vielä ole noita kokemuksia, joten heille voin ostaa suoraan luonnolliset vaihtoehdot 🙂

  • Mia Malmi
   11.7.2018 / 14:33

   Ymmärrän, että on tottunut tiettyyn, mutta avoimin mielin vain. Kuka vaan oppii uusillekin tavoille, jos löytää oikeat tuotteet ja asiantuntevaa opastusta. 🙂

 3. Melissa L
  11.7.2018 / 06:32

  Hyvä tietopaketti. Itse tehty kosmetiikka on ihan parasta 🙂

  • Mia Malmi
   11.7.2018 / 14:01

   Kiitos! 🙂

 4. hannamaria
  11.7.2018 / 09:34

  Olen sekakäyttäjä ja käytän sekä synteettistä että luonnonkosmetiikkaa miten sattuu. Etenkin allergiakautena tosin on vähennettävä luonnonkosmetiikkaa, sillä se herättää allergiat eloon ihollakin – lopputulos ei aina ole kaunista katseltavaa.hannawww.hannamariav.com

  • Mia Malmi
   11.7.2018 / 14:01

   Joo, ei se luonnonkosmetiikka aina ole pelkästään autuaaksi tekevä asia.

Arvostan suuresti kommenttiasi!