4 x eettinen joululahjavinkki!

Joskus antaminen on saamista tärkeämpää. Kun antaa, tuntee myös saavansa moninkertaisesti. Se on ihmeellistä, mutta toimii joka kerta. Oman elämäni parhaita kokemuksia ovat olleet hyväntekeväisyyteen liittyvät jutut, kuten matka Peruun 2012 suomalaisen optikkoryhmän kanssa. He tekivät ilmaisia näöntarkastuksia perulaisille ja jaoimme heille käytettyjä silmälaseja. Oli upeaa nähdä vanha nainen, joka itki ilosta, koska pystyi taas näkemään ompelutyössä ja lapsi, joka näki vihdoin lukea kirjaa ja koulun taulua. Ajattele, että esimerkiksi Perussa hammashuolto (saati sitten näönhuolto) eivät todellakaan kuulu julkisen terveydenhoidon piiriin. Siksi siellä ihmisillä näkee todella huonokuntoisia hampaita ja kaihia on jo nuorilla. Ja miten tärkeää molempien terveys onkaan.!

Joululahjat, plääh. Joka vuotuinen päänvaiva. Mutta ei sen tarvitse olla. Tarvitseeko joululahjojen edes olla jotain aineellista? Miksei se voisi olla yleistä hyvää lisäävää?Me esimerkiksi olemme tehneet mieheni kanssa päätöksen, ettemme anna tavaralahjoja, koska maailma hukkuu muutenkin tavaraan. Annamme aineettomia lahjoja, kuten aikaa ja yhteisiä kokemuksia. Jouluna sellainen on matka Meksikoon. Lapselle joulu on tärkeä ja hän saa toki meiltä lahjat. Itse annan myös vuoden myötä kerääntyneitä käyttämättömiä kosmetiikkoja/kirjoja sun muita eteenpäin hyväntekeväisyyteen. Pahinta on ajatus, että joku vähävarainen lapsi tai nuori jossain jää ilman lahjaa. Niin ei saa olla!

Jos haluat tänä jouluna antaa lahjan, jolla on merkitystä, niin tässä muutama vinkki:

1.Tytöt kouluun – PLAN international 40e

Jokaisella tytöllä on oikeus käydä koulua. Lahjasi hyödyttää myös koko yhteisöä: kun tytöt kouluttautuvat, köyhyys vähenee ja tasa-arvo paranee. Pääset tutustumaan Planin eettisiin lahjoihin täältä.

2. Eläinten hyväksi – SEY 40e

Voit antaa ystävälle joululahjaksi 40 euron arvoinen lahjakortin, jolla saadaan maksettua kodittoman eläimen rokotus. Eläinsuojeluyhdistykset ottavat vuosittain talteen tuhansia kodittomia eläimiä, joiden eläinlääkärikulut ovat suuri taloudellinen ponnistus. Kaikki Sey:n eläinten hyväksi menevät lahjat löydät täältä. 

3. Ammattipaketti vammaiselle – World Vision 50e

Näin lahjasi toimii: Tällä lahjalla vammainen pakolainen saa ammattikoulutuksen ja tukea oman yrityksen perustamiseen yksin tai yhdessä muiden kanssa. Vammaisia koulutetaan muun muassa valmistamaan sandaaleita, saippuaa, käsitöitä, viljelemään omia kotipuutarhoja, kasvattamaan eläimiä ja tuottamaan hunajaa. Vammaisten on erittäin vaikeaa ansaita rahaa haastavissa olosuhteissa. Pienyrittäjinä he saavat hankittua perheilleen ruokaa ja muita tarvikkeita. Kaikki World Visionin eettiset lahjat löydät täältä.

Eettinen lahja on siitä erikoinen lahja, että sillä on aina kaksi saajaa, toinen kotimaassa ja toinen joko lähempäna Suomessa tai sitten kaukana kehitysmaassa. Kehitysmaassa se pelastaa ihmishenkiä – se on siis todellisuudessa valtavan arvokas lahja, vaikka sen rahallinen arvo ei sitä olisikaan. Hyviä ostoshetkiä – Shop until no kid drops!

4. Joulupuu-keräys kotimaassa – jotta jokainen saa lahjan

Joulupuu-keräyksen järjestävät Keskuspuiston Nuorkauppakamari yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Keräykseen voivat osallistua sekä yksityiset henkilöt että yritykset.  Helsingissä yksityiset henkilöt voivat osallistua keräykseen tuomalla lahjan Joulupuun keräyspisteelle Kauppakeskus Forumiin nelipäiväisen keräyksen aikana joulukuussa 2018. Annettavan lahjan tulee olla käyttämätön – joko itse tehty tai ostettu. Lahjoihin merkitään pakettikortti, joka kertoo lahjansaajan sukupuolen ja iän. Joulupuun alle voi kuka tahansa tuoda paketin. Minun lahjani -palvelun kautta voit ostaa lahjoja Joulupuu-keräykseen aikavälillä 12.11.-5.12

Toivottavasti näistä vinkeistä oli vähän apua, jos mietit eettistä lahjaa tänä jouluna. Miksi antaa lisää tavaraa ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Autetaan mielummin niitä, joilla on vähän tai ei mitään. Hyvää omaatuntoa maailmantilasta ei tietenkään voi ostaa, mutta voit kantaa kortesi kekoon ja maailma on taas hitusen parempi paikka.

Joulumieltä kaikille!

IMG_7019
Ihanaa joulunodotusta kaikille! * Yöpaita Nordic Tricot by Ivana Helsinki saatu.
IMG_7018
IMG_7014

Arvostan suuresti kommenttiasi!