Paniikkihäiriö ja trauma – tämä auttoi minua!

Olen iloinen, että Maria Veitola julkaisi eilen Instagramissa  postauksen, jossa hän puhuu niin suoraan paniikkihäriöstään. Monet mediat ovat aiheen nostaneet otsikoihin ja hyvä niin. Mielensäpahoittajien mielestä Marian avautuminen(ja jodenkin medioiden tapa käsitellä sitä) saattaa olla huomiohakuisuutta, mutta vaikka olisikin(en usko, että on),niin on äärimmäisen tärkeää, että näistä asioista puhutaan ilman stigmaa. Näin hoitoon hakeutumisen kynnys madaltuu ja ehkäistään pitkäaikaista masennusta ja jopa itsemurhia. Itse sain elämäni ensimmäinen paniikkikohtauksen Pariisissa kesällä 2017. Sen jälkeen mikään ei ole ollut entisensä. Olen joutunut kohtaamaan jaksamiseni rajat silmästä silmään ja se on hyvä asia.

Instagram-kuvansa alla Maria kertoo nykyään tietävänsä, millaiset tilanteet laukaisevat paniikkikohtauksen. Hän kertoo olevansa altis kohtauksille erityisesti silloin, kun ei pysty luottamaan ihmisiin ja tilanteisiin. Paniikin voi aktivoida myös universaalin yksinäisyyden tunne tai kokemus siitä, että häntä tulkitaan väärin: on uuvuttavaa oikoa käsityksiä, selittää itseään yhä uudelleen ja puolustautua ilman, että kukaan on tukena. Juuri nämä olivat aivan samoja syitä, miksi omakin kohtaukseni laukesi.

Noin 10–15 prosenttia ihmisistä kokee paniikkikohtauksen jossain vaiheessa elämäänsä. Se ei ole ihan pieni prosenttiluku se.  Apua voi saada ja saa, kun uskaltaa puhua. Itse sain avun EMDR-terapiasta, koska kohtaukseni taustalla oli selkeä narsistin aiheuttama trauma.  EMDR on todella tehokas hoitomuoto ja suosittelenkin sitä kaikille, jotka eivät halua mennä keskustelemaan vuosikausiksi terapiaan. Kenellä siihen olisi varaakaan? Itselläni oli menneisyydessä muitakin mörköjä ja traumoja, jotka kohtasin terapiassa ja jotka EMDR:n avulla muuttuivat luonnolliseksi osaksi historiaani.  Muutokset tapahtuivat mielikuvissa, tunteissa, kehossa ja uskomuksissa.  Suosittelen! Vapaana olevaa terapeuttia voi olla vaikea saada tosin, mutta kannattaa olla sinnikäs. Aina joltain vapautuu paikka edellisen asiakkaan lopettaessa. Voit tiedustella sopivia terapeutteja täältä.

asu2
Asu: Oasis. Kuva: Pia Lehto-Halonen.
asu
Asu: Oasis. Kuva: Pia Lehto-Halonen.

Terapian ohella kannattaa pitää huolta siitä, että elämä on mukavaa. Ehkä klisee, mutta juuri ulkopuolelta tuleva, ehkä osittain kuviteltukin paine ja itselleen asetetut epärealistiset tavoitteet ruokkivat sitä riittämättömyyden tunnetta, joka sitten ajaa uupumukseen ja näihin lieveilmiöihin. Eli pidä huolta itsestäsi. Tee mukavia juttuja. Helppoa sanoa nyt, kun kaikki on hyvin/paremmin. Kun on paniikin syövereissä, voi olla vaikeaa käydä kaupassakaan tai ylipäänsä syödä/niellä mitään. Paniikki voi myös olla vihaa, jota tuntee jotain ihmistä/vääryyttä kohtaan, mutta koska se ei saa tulla ulos, niin se kääntyy sisäänpäin ja alkaa tukahduttaa sen kokijaa. Ja sitten meneekin jo kuppi nurin. Siksi asiat pitää saada ulos tavalla tai toisella. Puhu. Kirjoita päiväkirjaa, mene ammattilaisen pakeille. Ota vastaan lääkkeet, jos ne helpottavat elämääsi, mutta muista, että niihinkin voi jäädä koukkuun. On hyvä asia, että tuntee vahvasti. Se kertoo oikeanlaisesta herkkyydestä, empatiakyvystä ja ihmisyydestä. Et siis ole epäonnistunut, jos saat paniikkihäiriön/ahdistuskohtauksen. Olet herkkä ihminen, jonka on syystä tai toisesta pitänyt ottaa vastaan liikaa p***aa.  Hyvä uutinen on, että siitäkin voi selvitä.
Ja muistaa vanha sanonta: Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.

Onni on pienissä asioissa, läheisissä ihmisissä ja kiitollisuudessa. Ja muista unelmoida!


Tsemppirikasta viikon alkua!

2 Comments

 1. 10.12.2018 / 15:20

  Kiitos eriinomaisesta postauksesta. Hyvä, kun otit asian esille. Paniikkikohtaukset ovat tuttuja itsellenikin jo vuosien ajalta, mutta vaikeisiinkin asioihin löytyy yleensä ratkaisu, jos osaa olla armollisempi itselleen (tietysti muutkin asiat vaikuttavat…) ja saa tukea muilta ihmisiltä, läheisiltä ja tarvittaessa ammatti-ihmisiltä. Esimerkiksi ”Tee mukavia juttuja” on yksinkertainen, mutta erittäin toimiva ohje, vaikka sen opetteluun voikin mennä kauan aikaa, mutta yksinkertaiset jutut ovat monesti niitä toimivimpia.
  Mukavaa viikkoa Mia:)

  • malmimia
   Kirjoittaja
   10.12.2018 / 20:36

   Kiitos Sari! Näinhän se on, että monesti yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten pään kasassa pitämisessä. Liikunta, lepo, itsestä huolta pitäminen. Mukavaa viikkoa sullekin. 🙂

Arvostan suuresti kommenttiasi!