Ruotsin dekkarikuningattaren kanssa Kämpissä!

Sain tänään viettää unohtumattoman iltapäivän hotelli Kämpin Peilisalissa.
Otava oli kutsunut pienen joukon bloggaajia lounaalle dekkarikuningatar Camilla Läckbergin, 44, kanssa. Hän on parhaillaan Helsingissä markkinoimassa uusinta kirjaansa Kultahäkki ja asuu Kämpissä muutaman päivän ajan. Olin saanut kirjan luettavakseni ennakkoon ja pääsin vihdoin eilen sen aloittamaan. Luin sen samantien puoliväliin saakka ja loput imaisen varmaan tänään, sen verran koukuttavaa tekstiä on nimittäin kansien välissä. Oli supermielenkiintoista tavata Camilla, jonka elämää olen julkisuuden kautta seurannut jo pitkään. Hän on aikamoinen kohukirjailija, jos niin voi sanoa. Eli hän on tunnettu varsin värikkäästä yksityiselämästään: hänellä on 4 lasta kolmen eri aviomiehen kanssa. Kuten hän itse asian ilmoitti, hän keräilee miehiä. No mikäs siinä. Kirjoitustaidon lisäksi tältä naiselta ainakin löytyy huumorintajua samoin kuin markkinointi- ja esiintymiskokemusta. Välillä tuntui, kuin olisi ollut stand up -keikalla eikä kirjailijatapaamisessa.

Voin lämpimästi suositella tätä kirjaa. Se kertoo alistetusta naisesta, joka lopulta näyttää miehelleen närhen munat. Aluksi ärsyttää, miten hissukka hän onkaan, mutta lopussa kiitos seisoo. Vai seisooko? Karmeita käänteitä ainakin on luvassa. Mainio äitenpäivälahjavinkki!

Niille, jotka eivät tätä tätiä tunnista, tiedoksi, että kyseessä on Ruotsin menestynein dekkarikirjailija (yli 23 miljoonaa myytyä kirjaa, jotka on käännetty 60 kielelle), topakka bisnesnainen, kiihkeä feministi, ekonomi sekä tosiaan suurperheen äiti. Kysyimmekin häneltä, miten hän handlaa tämän kaiken. Kuulemma hyvin. Hän kirjoittaa, kun lapset ovat koulussa. Hänen luomisprosessinsa on kuulemma hyvin vapaa, eli hän kirjoittaa kronologisessa järjestyksessä, eikä aloittaessaan välttämättä tiedä, mitä kirjassa tulee lopuksi tapahtumaan. Eli tapahtumat tulevat vähän niin kuin yllätyksenä hänelle itselleenkin. Ensimmäisen ”romaaninsa” hän kirjoitti jo nelivuotiaana. Se oli hieman erilainen joulusatu, sillä siinä joulumuori löytyy verisenä lattialta. Ja syyllinen on tietenkin joulupukki. Camilla kertoi muutenkin lapsena lukeneensa sarjamurhaajista, kun muut ikätoverit ahmivat hepparomaaneja. Hän on aina ollut viehättynyt kauhusta ja jännityksestä.

Goody Bagissa olivat nämä herkut: Uusin Gloria-lehti, jossa on Camillan haastis, timanttipäinen kultainen kynä, ananaskuvioinen muistilehtiö, teetä ja suklaakuorrutettuja ananaksia. Joku taitaa tykätä ananaksista? Camilla muuten sanoi, että Ruotsissa suosituimpien naistenlehtien mukana tulee usein pokkari, siitäpä mallia Suomeenkin? Hänen kirjansa saivat alkuun vetoapua, kun olivat Ruotsin Ellen välissä ja menivät sitä kautta parille sadalle tuhannelle tilaajalle.

Camillan esikoisromaani Jääprinsessa ilmestyi Ruotsissa vuonna 2003 ja kolme vuotta myöhemmin Suomessa. Tällä hetkellä Camilla on Ruotsin ylivoimaisesti seuratuin ja menestynein kirjailija: romaanien maailmasta on kehitetty tv-sarja ja elokuvia, lisäksi Camilla on julkaissut lastenkirjoja, kappaleiden sanoituksia ja suositun kokkauskirjan. Hän kertoi kaikkien lastensa olevan kovia lukutoukkia ja esikoistyttärensä suunnittelevan tulevaisuudessa kirjailijanuraa. Kuka ties, äiti ja tytär julkaisevat tulevaisuudessa jotain yhdessä? Nuortenkirjasarjasta on kuulemma ollut lähiaikoina puhetta.

Päivän asusteeni olivat kirkkaanpunaiset. Kuvasta puuttuu huulipuna ja kynsilakka, jotka olivat sävy sävyyn.

Tyylistään Camilla kertoi, ettei uransa alussa välittänyt juurikaan, miltä näytti, vaan otti suunnilleen silmät kiinni vaatekaapista jotain ja lätkäisi ylle. Hän työskenteli joskus virkanaisena jakkupuvussa ennen kirjailijanuraa, ja totesin, että alkaa haukotuttaa pelkästään 9-5 -työstä puhuminen. Huomion kasvaessa hän tajusi, että ulkoiseen olemukseen kannattaa panostaa. Hän rakastaa yhdistellä kirppislöytöjä designerluomuksiin. Tänään hänellä oli päällään sininen silkkipusero ja mustat suorat housut, jäätävän korkeat korot sekä Chanelin minilaukku. Hän tuoksui myös hyvälle ja kertoi tuoksunkin olevan lempimerkkiään Chanelia. Kerroin hänelle tekeväni myös lastenkirjaa Otavalle. Olisipa ollut enemmän aikaa jutella kaikesta. Camilla on siitä harvinainen tapaus, että hän taitaa brändäämisen jalon taidon toisin kuin monet muut taiteilijat. Johtunee markkinointitaustasta. Kirjapiirit olivat aikanaan ihan järkyttyneitä, kun hän halusi mukaan kirjojensa markkinointipalavereihin, haloo, kysehän on hänen omista teoksistaan. Onneksi ajat ja ajattelu ovat kustantamoissa muuttuneet. Nykyään kirjailijat ovatkin kuin rocktähtiä, ainakin Camilla.

Camilla teki määrätietoista työtä uransa eteen ja noin neljässä vuodessa pystyi elättämään itsensä kirjoittamalla.
Lounaaksi oli siikaa, parsaa, sieniä, uusia perunoita ja hollandaise-kastiketta. Ja samppanjaa.

Camilla on ollut naimisissa kolme kertaa. Ensimmäisestä miehestään muusikko Micke Erikssonista, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta, Wille-niminen poika ja Meja-niminen tytär, hän erosi vuonna 2007.

Hänen toinen miehensä vuosina 2010–2014 oli Martin Melin, jonka kanssa hänellä on vuonna 2009 syntynyt Charlie-niminen poika.

Läckbergin uusin mies on häntä 12 vuotta nuorempi vapaaottelija Simon Sköld, jonka kanssa hänellä on vuonna 2016 syntynyt Polly-niminen tytär. He avioituivat kesäkuussa 2017.

Olen kouluttanut jokaisen aviomieheni. He eivät puutu työskentelyyni”, Camilla sanoo. Lähde: Me Naiset.

Camilla kehui vuolaasti tätä Milk Copenhagenin leopardimekkoa. Se onkin ehdottomasti eräs lempimekoistani, supermukava ja näyttävä. Meitä yhdistää myös rakkaus kirjallisuuteen ja Chaneliin.
Share:

10 Comments

 1. 3.5.2019 / 17:18

  Tämäkin hänen kirjansa oli todella hyvä! Luin sen myös kahdessa illassa. Tosi ihana, että pääsit tapaamaan häntä <3

  • malmimia
   Kirjoittaja
   4.5.2019 / 11:20

   Joo, oli kyllä etuoikeus tavata hänet. 🙂 Hän muuten signeerasi eilen kirjoja myös Suomalaisessa kirjakaupassa. Pitää lukea nyt koko tuotanto kun vauhtiin pääsi. Mukavaa viikonloppua sinne! 🙂

 2. 3.5.2019 / 18:50

  Jotenkin olen tähän asti onnistunut Camillan ohittamaan, kun ainoa dekkarisarja, johon olen edes jossain määrin paneutunut, on kylläkin sekin ruotsalainen, eli Anna Janssonin Maria Wern-sarja.
  Viime päivinä ohittaminen ei ole kyllä enää onnistunut, sillä sen verran laajalti ainakin mainos, jossa puhutaan silkkipuserosta ja siitä, että vesi jättää ikäviä tahroja silkkiin on Camillan uusimpaan kirjaan liittyen levinnyt!

  • malmimia
   Kirjoittaja
   4.5.2019 / 11:19

   Tarkoittanet tuota punaista Chanelia? Kiitos paljon, se on eräs lemppareistani! Kivaa viikonloppua sinne!

 3. 4.5.2019 / 06:32

  Vähemmän dekkareita lukevana en ole Camillaan tutustunut – oikeastaan ainoa, jonka teoksia olen lukenut/elokuvina katsonut on Anna Jansson (Maria Wern) – mutta niinpä hänkin on ruotsalainen ja nainen 🙂

 4. 4.5.2019 / 07:37

  Olipa ihastuttava postaus! Olen sekä kuunnellut että lukenut Camillan kirjoja. Loistava kirjailija. Ja ihana kun toit hänen persoonaansa näin mielenkiintoisesti esiin. Ihailtava nainen! Vielä suuremmalla innolla luen jatkossa hänen kirjojaan. Ja tuo Chanel! Coco Chanel ja Chanel 5 ovat lempituoksujani.
  Kiitos Mia! Ja Kultahäkki lähtee jossakin vaiheessa lukuun tai kuunteluun.
  Kivaa viikonloppua!

  • malmimia
   Kirjoittaja
   4.5.2019 / 11:18

   Moikka Tuula! Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä, että Camilla on loistava kirjailija ja bisnesnainen. Ja ihanaa viikonloppua sinulle! 🙂

 5. 7.5.2019 / 04:53

  Ihana postaus ja nuo kirjailijatapaamiset on ihania kohtaamisia <3 Kiitos samalla kirjavinkistä, täytyy ehdottomasti hankkia tämä!

  • malmimia
   Kirjoittaja
   7.5.2019 / 06:06

   Kiitos Souliina ja ihanaa viikkoa sinne! <3

Arvostan suuresti kommenttiasi!