Avoimuuden opit – uusi alku.

Edellisestä tekstistäni on nyt kulunut hieman aikaa, 11 päivää tarkalleen, mutta uskokaa pois: se tuntuu vuodelta. Niin suuressa henkisessä myllerryksessä olen ollut. Olen käynyt läpi häpeän, surun ja toivottomuudenkin tunteita. Olen suoraan sanoen käynyt läpi henkisen helvetin ja käyn edelleen. Olen miettinyt, miksi tein niin? Niitä syitä avaan sitä mukaa, kunhan olen ne selvitellyt itsellenikin.

Haluan tässä kohtaa kiittää kaikki kriisissä ja sitä seuranneessa surutyössä tukeneita ja niitä, jotka ovat avoimuuttani arvostaneet. Toivon, että tukea on riittänyt myös heille, keitä väärintekoni kosketti konkreettisesti. Halveksuntakin minua kohtaan on ihan ok, jokaisella on oikeus järkyttyä ja tuntea kaikenlaisia tunteita ihan oikeutetusti. Ja kuten aiemmin olen todennut, on anteeksianto jokaisen henkilökohtainen asia. En ole antanut itsellenikään anteeksi, ainakaan vielä. En tiedä tulenko koskaan antamaankaan ja tarvitseeko edes. Varmaa on vain, että tulen prosessoimaan tätä asiaa vielä pitkään ja kirjoittamaan tuntemuksistani myös teille.

Oikeastaan kaikessa kauheudessaan tämä kriisi on parasta, mitä minulle on tapahtunut. Voin vihdoinkin rehellisesti katsoa toimintatapojani kriittisesti, miettiä, mistä aiheista minulla oikeasti on omaa sanottavaa sekä tulla tekemisteni suhteen läpinäkyväksi. Ja sen aion myös tehdä.

Olenkin päättänyt tehdä seuraavan muutoksen toimintatapoihini:

Julkisen lähdeluettelon pitäminen

Tämän takia lähdeluetteloni on tästä lähtien julkinen:
– Haluan, että jokainen lähde on näkyvillä niillekin, jotka eivät ole ostaneet kirjojani tai lukeneet juttujani.
– Haluan varmistaa, että joka ikinen lähde tulee taatusti julki. Haluan lisätä luottamusta journalismiin, bloggaamiseen ja jutuntekoprosessiin, ja päätin tehdä sen avoimuuden keinoin.
– Haluan lähdeluettelolla rakentaa luottamusta ja pysyvää suhdetta lukijoihin ja kuluttajiin.
– Lähteiden merkitseminen alkaa seuraavasta postauksesta.
Täältä voit löytää ajan tasalla olevat kirjojeni lähdeluettelot ja tulevien blogipostausten lähteet, mikäli niissä on lähteitä käytetty.

Paljon olen miettinyt, voinko jatkaa bloggaamista. Onko minulla siihen oikeus sen jälkeen, mitä tein? Samalla tavalla en sitä tietenkään voi tehdä.

Kuuntelin sekä omaa intuitiotani että minua viisaampia ihmisiä ja ainoa oikealta tuntuva tapa on aloittaa puhtaalta pöydältä. Kirjaimellisesti.

Mitä se tarkoittaa, se näyttää aika. Perustanko kokonaan uuden blogin ja suljen tämän oven takanani? En suoraan sanoen tällä hetkellä tiedä. Toisena hetkenä tuntuu siltä, että se on ainoa vaihtoehto, koska juuri nyt en näe blogissani kun tuon tahran. Ehkä se ajan kanssa muuttuu… en myöskään halua kenenkään luulevan, että jatkan samaa toimintaa uuden blogin turvin. Se ei ole tarkoitukseni ja siksi on myös tuo julkinen lähdeluettelo, josta tulee minulle pysyvä työkalu.

Jos jatkan bloggaamista, haluan joka tapauksessa löytää selkeän mission ja punaisen langan, miksi ja kenelle blogia jatkossa kirjoitan. Kaikkea kaikille ei voi olla, mikä takia osaltaan sorruinkin tuohon plagiointiin. En myöskään stressaa enää julkaisutahdista, joka saattoi osaltaan olla toinen syy, vaan kirjoitan vain silloin, kun asiaa on.

Mutta vielä vietän hetken suruaikaa. Ei voi luoda uutta ja ajatella selkeästi, jos on sisältä rikki. Luotan, että oikeat vastaukset löytyvät aikanaan.

Jos sinulla on antaa kultaisia neuvoja, otan ne kiitollisena vastaan. Kaipaan oikeasti suuntaviivoja tulevaan. Orastavia ajatuksia jo on. Ainoa varma asia on, että kirjoittaminen on ja tulee aina olemaan osa minua ja identiteettiäni.

Rakkaudella,

Mia

Jos näet minun hymyilevän, ei se tarkoita, etten voisi olla sisältä rikki.
Share:

4 Comments

 1. Helen Viitala
  26.8.2019 / 15:51

  Toivon, ettet lopeta bloggaamista. Teit virheen ja varmasti opit siitä. Pää pystyyn ja kaikkea hyvää jatkoon!

  • malmimia
   Kirjoittaja
   26.8.2019 / 16:27

   Kiitos tästä. Jos jotkut eivät usko, että olen oppinut virheistäni, he eivät tunne minua. Ja oikeastaan vaan niiden mielipide merkitsee, jotka tuntevat. Mutta teot puhukoon puolestaan jatkossa ja luottamuksen rakentaminen vie varmasti aikaa, sen ymmärrän.

 2. Lukijasi
  31.8.2019 / 09:46

  Arvostan avoimuuttasi ja sitä, miten aiot korjata asian. Kohu laantuu, mutta sinä olet kehittynyt parempaan!

  • malmimia
   Kirjoittaja
   5.9.2019 / 18:55

   Kiitos. Tein kuitenkin nyt päätöksen, etten jatka samalla alustalla. Tervetuloa lukemaan uutta blogia, kun olen siihen (ehkä) joskus valmis. 🙂

Arvostan suuresti kommenttiasi!